De voorspelde catastrofe die velen hadden verwacht in de huizenmarkt is niet tot uiting gekomen. Dit ondanks de duidelijke stijging in rentetarieven en de voorspellingen van economen die een griezelig doemscenario schilderden. Hoe kan dat eigenlijk?
Om daar antwoord op te krijgen gaan we ons eerst eens verdiepen in de huidige staat van de wereldwijde woningcrisis. Daarna kijken we naar de factoren die hebben bijgedragen aan de verrassende veerkracht van de huizenmarkt en hoe deze weerstand zich vertaalt in de praktijk. Zoals je zult zien is er genoeg om voorlopig rustig adem te halen.
Rentetarieven en huizenprijzen
Deze twee gaan vaak hand in hand, maar niet lineair. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het samenspel tussen de rentetarieven en de huizenprijzen.
De effecten van stijgende rentetarieven op de huizenmarkt
In de afgelopen tijd hebben we wereldwijd een opwaartse trend in rentetarieven waargenomen. Deze stijging, hoewel voorspeld, was niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan een verwachte instorting van de huizenmarkt. Zeker, de prijzen van woningen zijn enigszins gedaald – maar niet in de mate die veel economen hadden voorspeld. In plaats van een drastische daling, hebben we een gematigde correctie in huizenprijzen gezien, een correctie die eigenlijk perfect in lijn is met historische trends en patronen.
Stabiliteit in de eurozone en andere wereldmarkten
De specifieke situatie varieert natuurlijk van land tot land, maar over het algemeen lijkt de vastgoedmarkt in de eurozone en in andere delen van de wereld stabiel te blijven. In landen als Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, bijvoorbeeld, hebben we een stabiele of zelfs opwaartse trend in huizenprijzen gezien over de afgelopen maanden.
De factoren die bijdragen aan de veerkracht van de huizenmarkt
Er zijn drie sleutelfactoren die opvallen als het gaat om het verklaren van de veerkracht van de huizenmarkt in de rijke wereld: migratie, huishoudfinanciën en veranderende voorkeuren.
1. De invloed van migratie
Migratie zorgt voor recordaantallen in de rijke wereld. In landen als Australië en Canada is de netto migratie significant hoger dan vóór de pandemie. Deze grotere vraag van nieuwkomers helpt de huizenmarkt te ondersteunen. Onderzoek suggereert zelfs dat elke toename van 100.000 netto migranten naar Australië de huizenprijzen daar met ongeveer 1% verhoogt.
2. De rol van sterke huishoudfinanciën
De rol van sterke huishoudfinanciën in de veerkracht van de huizenmarkt kan ook niet worden genegeerd. Rijkere mensen hebben de huizenboom aangewakkerd, en post-crisis hypotheekreguleringen hebben minder kredietwaardige kopers uitgesloten. Rijkere huishoudens kunnen eenvoudiger hogere hypotheekbetalingen absorberen, en velen hebben ook eerder lage rentetarieven vastgezet. Hierdoor hebben minder huishoudens moeten verkleinen of verkopen dan tijdens eerdere recessies.
3. Veranderende voorkeuren als gevolg van de pandemie
De pandemie heeft ontegenzeggelijk invloed gehad op de voorkeuren van mensen. Onderzoek suggereert dat veranderingen in wensen, zoals de behoefte aan een thuiskantoor of een huis boven een appartement, hebben bijgedragen aan de groei van huizenprijzen tijdens de pandemie. In veel landen is de gemiddelde huishoudgrootte gekrompen, wat suggereert dat mensen minder bereid zijn om een huis te delen. Bovendien willen veel mensen tijdens een periode van hogere inflatie investeren in fysieke activa, zoals onroerend goed en infrastructuur, die hun waarde in reële valuta beter behouden.
Is er een mogelijkheid dat de woningcrisis slechts is uitgesteld?
Er is nog steeds de mogelijkheid dat de woningcrisis slechts vertraagd is in plaats van afgewend. We hebben eerdere dalingen van de huizenprijzen gezien, zoals die in de late 19e eeuw, die eerder langzaam dan spectaculair waren. Centrale bankiers kunnen ook geneigd zijn om de rente te verhogen of hoog te houden totdat de hogere kosten van geld echt beginnen te bijten.
Hypotheekrente en inflatie
De hypotheekrente stijgt snel, en de inflatie koelt niet af. Als het erger wordt, zullen de overmatige besparingen beginnen te slinken of zelfs opdrogen. Maar zelfs als er een correctie komt, is het onwaarschijnlijk dat deze zo groot zal zijn als de vorige. Het zal niet zo slecht zijn als sommigen vreesden, maar ook niet zo goed als sommige huizenzoekers hadden gehoopt.
Voldoende lichtpuntjes
Wanneer je alles in aanmerking neemt dan lijkt de wereldwijde woningcrisis niet zo catastrofaal te zijn als eerder werd verwacht. Factoren zoals migratie, huishoudfinanciën en veranderende voorkeuren door de pandemie hebben allemaal bijgedragen aan de veerkracht van de huizenmarkt. Hoewel het heel goed mogelijk is dat de crisis voor de langere termijn slechts is uitgesteld, lijken de omstandigheden momenteel gunstiger dan gevreesd.
Vraag hier vrijblijvend en gratis een waardebepaling aan:
Geef een reactie